اهمیت مهارت نرم
با بررسی ۵۰۰ کسبوکار اول دنیا این نتیجه حاصل شده که ۸۵ درصد موفقیت این شرکتها، به سرمایهگذاری روی مهارتهای نرم مربوط میشود. امروزه به دو مجموعه متفاوت از مهارتها برای کار کردن نیاز دارید که به مهارتهای سخت (Hard Skills) و مهارتهای نرم (Soft Skills) معروف هستند. در ادامه این مطلب در مورد اهمیت مهارتهای نرم خواهیم خواند.
اهمیت مهارت نرم
شاید بصورت کلی اهمیت مهارت های نرم را بدانیم اما هنگامی که میخواهیم به صورت ویژه و مشخص به آن بپردازیم با مشکلات و ابهاماتی رو به رو می شویم. در مطالعات کتابداری و علم اطلاعات(LIS) در میان بسیاری از رشتهها، نویسندگان مستقیم و غیر مستقیم به اهمیت توسعه مهارتهای نرم توجه میکنند. همچنین اهمیت بسیار زیاد مهارت های نرم در اشتغال و مخصوصا برای تازه فارغ التحصیلان دانشگاهی بر هیچ کس پوشیده نیست. به طور مثال یک فروشنده ممکن است دانش بینظیر و جامعی از بازار خود داشته باشد و تکنیکهای فروش را به خوبی بشناسد اما در صورتی که توانایی برقراری ارتباط با افراد، ارائه موثر و مذاکره را نداشته باشد، در حفظ مشتری خود و انجام معاملات سودمند قطعا دچار مشکل خواهد شد.
نقش مهارتهای نرم در پیشرفت افراد
برای داشتن یک منزلت اجتماعی، نیاز به تقویت شخصیت اجتماعی خود داریم تا این زحمت را به خود ندهیم، پیشرفت خاصی حاصل نمیشود. توجه کنید که مهارتهای نرم شما را مجبور نمیکنند تا طبق یک سری چارچوب خاص عمل کنید و حتما نتیجه بگیرید. آنها به شما کمک میکنند تا بتوانید ویژگیهای مثبت و حتی منفی خود را به گونه ای به کار گرفته و نشان دهید، که در راستای بهتر شدن شخصیت شما باشند. اگر بدانید چگونه باید با دیگران تعامل برقرار کنید دیگر حتی نیازی به مخفی کردن ویژگیهای منفی خود ندارید، زیرا دیگران شما را همان گونه که هستید میپذیرند. در چنین شرایطی شما اجازه رشد پیدا میکنید و فرصت این را دارید تا با شناخت از آنچه که هستید، متوجه تغییرات روحی و رفتاری خود باشید و اگر چیزی را دوست ندارید، آن را تغییر دهید. برای پیشرفت باید نشان دهید ارزش این را دارید که مدیران به خاطر شما ریسک کنند.
تقریبا در همه ی گزارشات در حوزه مهارتهای نرم اعلام شده است كه نقش ها در حال تغییر هستند ونیاز به مجموعه مهارتهای جدید و متفاوت با تأکید بر رهبری، دستیابی به مشارکت، همکاری و توانایی برقراری ارتباط به وجود آمده است.
برای تعریف معنادار مهارتهای نرم ابتدا باید مشخص کنیم چه مهارتهایی هستند و با مفاهیم مرتبط مانند نگرش ، اعتقادات ، تمایلات و صفات و ارزشها متفاوت هستند.
تعریف مهارتهای نرم در ظاهر ساده و در باطن پیچیدهای ست به عنوان یک تعریف میتوانیم مهارت های نرم را صفات و رفتارهای شخصیتی تعریف کنیم که برخلاف مهارتهای فنی یا "سخت" مربوط به دانش ما نیست بلکه رفتارهایی است که در موقعیتهای مختلف نمایش می دهیم. افراد با گذراندن چند دوره آموزشی میتوانند مهارت ها و دانش فنی خود را ارتقا دهند اما بهبود مهارتهای نرم به مراتب پیچیدهتر و نیازمند ممارست و صبوری بسیار بیشتری است.
مهارتهای نرم عبارتند از:
- توانایی کار تیمی
- مهارت مذاکره
- خودمدیریتی
- مدیریت زمان
- مدیریت استرس
- مدیریت تعارض
- مدیریت هیجان
- آگاهی فرهنگی
- دانش مشترک
- قابل اعتماد بودن
- انعطاف پذیری
- رهبری
- اخلاق کاری
- مسئولیت پذیری
- حسن نیت
- اعتماد به نفس
- جامعه پذیری
- صداقت
- ارائه موثر
- خود ارتقایی
- خودآگاهي
- مدیریت پروژه
- مدیریت کسب و کار
- مهارت مربی گری
- تفکر انتقادی و ساختاری
- مهارت های ارتباطی
- خلاقیت و تفکر خلاق
- آداب و معاشرت و رفتارهای خوب
- مهارت حل مسئله و تصمیم گیری
البته به این لیست میتوان تخیل، کنجکاوی، عزم پایدار و اشتیاق را اضافه کرد که در نوشتارهای بعدی به مهمترین مهارتهای نرم به صورت مفصل خواهیم پرداخت.
منابع
“Soft Skills”: A Phrase in Search of Meaning by Miriam L. Matteson, Lorien Anderson, and Cynthia Boyden
The Importance of Soft Skills: Education beyond academic knowledge by Bernd Schulz of Polytechnic of Namibia
از کتاب آشنایی با مهارتهای نرم برای برنامه نویسان اثرسون کست
https://www.indeed.com/career-advice/resumes-cover-letters/soft-skills