پیشرفت در اهداف بلند مدت شغلی

پیشرفت در اهداف بلند مدت شغلی

 

معمولا همه افراد ترجیح می دهند به شغلی بلند مدت با امنیت شغلی بالا فکر کنند تا اینکه به سمت شغلهای موقتی که مشکلات زیادی دارد بروند. اما متاسفانه در مسیر شغلی به صورت واضح مشخص نیست که به چه نقطه ای خواهیم رسید و افراد بیشماری برای تعیین هدف شغلی خود سردرگم هستند. لذا با توجه به این موارد در نظر داریم در این مقاله نگاهی راهبردی به یک مسیر شغلی بلند مدت داشته باشیم و ۴ راهبرد را در این خصوص بررسی کنیم:

برای اینکه متوجه شویم چطور میتوانیم یک مسیر شغلی مناسب که باعث رضایتمان شود را انتخاب کنیم، توجه به راه های زیر میتواند مفید باشد:

۱-     فهمیدن آنچه که نمیخواهید شروع کنید؛

۲-     انتخاب مسیر شغلی مدنظر به عنوان «فرضیه موقت»

۳-     یادگیری مهارت های پایه ای و عمومی (مهارت های نرم)

۴-     بررسی سطح انرژی ورود به مسیر شغلی

رسیدن به اهداف بلند مدتِ شغلی آسان نیست اما اگر بدانیم به دنبال چه چیزی هستیم حداقل درک مناسبی از این فرایند خواهیم داشت. برای مشخص شدن این موضوع لازم است از انتها شروع کنید! بله از انتها، در واقع از هدفی که دارید و میخواهد در سالهای آتی به آن برسید! به آن هدف فکر کنید و به عقب برگردید تا به امروز برسید و حالا با جدیت و پشتکار تلاش کنید تا این مسیر را برای خود بسازید.

لازم به ذکر است برخی اتفاقات پیش بینی نشده میتواند موجب تغییر مسیر ما شود که ما قدرتی در تغییر آن نداشته باشیم، مانند همه گیری کرونا که طی ۲ سال گذشته موجب تغییرات زیادی در مسیر شغلی افراد بیشماری در دنیا شده است و طبق آمار موجود حداقل ۱۱% از امریکاییها در سال اول پاندمی شغل خود را از دست داده اند که این موضوع قطعا اتفاق ناامید کننده ای برای این افراد بوده است. یا برای برخی دیگر حداقل تغییر آن این بوده است که به صورت دورکار و ریموت به ادامه فعالیت پرداخته اند و دوری از فضای کاری باعث افت کیفیت کار آنها شده و موجب انزوا و دوری افراد از هم شده است. پس در نظر داشته باشیم همیشه ممکن است اتفاقاتی رخ دهد که برنامه ریزیهای مارا دستخوش تغییر قرار دهد و ما باید تلاش کنیم مسیر جایگزینی را نیز برای خود متصور شویم تا در مواقع بحران دچار یاس و ناامیدی نشویم.

 برخی از افراد مسیر شغلی مشخص دارند: مثلا فردی میخواهد نزدیک خانواده اش زندگی کند، یا به صورت دورکار (ریموت) کار کند، یا به دنبال راه اندازی کسب و کار خود باشد، اما موضوع نگران کننده برای دسته دیگری از افراد این است که مسیر و هدف مشخصی برای خود ندارند و خود را در مسیر موج تغییرات قرارداده  هر بار با هر موج دچار تغییر میشوند که این تغییرات پی در پی میتواند مشکلات جدی برای آنها به همراه آورد.

برای اینکه بتوانیم یک مسیر شغلی مناسب و بلند مدت برای خود طراحی کنیم توجه به موارد زیر مفید خواهد بود:

۱-     تصمیم بگیرید چه چیزی نمیخواهید:

معمولا  افراد برای مشخص کردن اینده شغلی خود فشار زیادی را متحمل میشوند که یکی از دلایل ان این است که معمولا انسانها از عدم قطعیت و شرایط مبهم دوری میکنند و میخواهند همه چیز مشخص و شفاف باشد. دلیل دیگر اینست که شخصی که هدف و مسیر مشخصی ندارد ممکن است  موقعیت و اعتبار خود را نزد دیگران از دست بدهد و همین باعث میشود که شخص به صورت شتابزده تصمیمی بگیرد که مناسب نباشد و با توانمندیها و روحیات وی و نیاز آینده بازار کار همراستا نباشد. لذا توصیه میشود که رویکرد مخالف را پیش گیرید: آنچه را که نمیخواهید مشخص کنید و سپس اقداماتی برای اجتناب از آن انجام دهید.  میتوان این کار را تکنیک حذف نامید. در واقع شناسایی مواردی که آنها را دوست نداریم بسیار راحت تر از این است که یک اینده فرضی که ابعاد مبهم زیادی دارد را برای خود بسازیم.

به عنوان مثال شما دیگر نمیخواهید کار فعلی خود را که چک کردن تمام امور داخلی شرکت است انجام دهید، یا دیگر نمیخواهید به دیگران مشاوره دهید. این موارد اطلاعات بسیار مفیدی است که میتواند تصویری واقعی از آنچه که میخواهیم به آن برسیم ترسیم نماید.

۲-     ایجاد فرضیه های موقت:

مشخص است که انجام همه کارها به صورت یکباره غیر ممکن است و مقاومت در مقابل اینکه اهداف متعدد و زیادی داشته باشیم نیز سخت است. اما نکته مهم این است که ما باید نظم و دیسیپلین داشته و تمرکز خود را روی هدفمان محدود کنیم. چون زمان و انرژی ما محدود است و باید از این منابع محدود به صورتی استفاده کنیم که در نهایت یک خروجی قابل عرضه داشته باشیم.

 به عنوان مثال یکی از افرادی که مورد مطالعه این مقاله بود، به جایگاههای شغلی متعددی علاقمند بود که کاوش و بررسی همه این موارد اتلاف وقت بزرگی به همراه داشت که باعث هدر رفت انرژی و کاهش تمرکز شده و او را از مسیر رشد و پیشرفت منحرف مینماید. همین امر باعث شد رویکری مناسب و روش مند به او پیشنهاد گردد و او طی یک زمان محدود نقاط کلیدی و توضیحات مشخصی در مورد هر جایگاه شغلی (از مرحله مصاحبه تا اشتغال و تحلیلهای صنعت مرتبط با آن حوزه شغلی) را جمع اوری نماید تا دلایلی را برای رد این جایگاههای شغلی به دست اورد. به عنوان مثال ساعات کاری مورد نیاز برای یک شغل، ریموت یا هیبرید بودن آن، نیاز به سفرهای طولانی و با مسافت زیاد و ... باعث میشد که جایگاههای مدنظر از لیست حذف شوند. این روند بررسی و حذف موارد باعث ایجاد تمرکز روی تعداد محدودی از جایگاههای شغلی شد و وی در نهایت توانست جایگاه شغلی مورد نظر خود را انتخاب نماید.

لازم است که شما در مورد محدود کردن گزینه های مدنظر خود برنامه ای داشته و به آن فکر کنید تا در نهایت بتوانید فرضیه موقت خود برای اینکه میخواهید چه شغلی داشته باشید را انتخاب کنید.

البته شما میتوانید در اینده نظر خود را تغییر دهید اما انتخاب اگاهانه داشته اید و از نظر استراتژیک به سمت یک هدف معقول حرکت کرده اید.

۳-     در اصول اولیه پیشرفت کنید:

اگر نسبت به مسیر شغلی مدنظر اطمینان داشته باشید میتوانید آن را عملیاتی کنید و برای رشد در این جایگاه برنامه ریزی داشته باشید. اما برای بسیاری از افراد داشتن گزینه های زیاد برای انتخاب باعث فلج در تصمیم گیری شده و در نهایت شخص نمیتواند هیچ گزینه ای را انتخاب نماید و اقدامی نیز نخواهد داشت. این حالت سکون و انفعال در مسیر شغلی اصلا خوب نیست و میتواند باعث دلسردی و شکست فرد شود و شخص پس از گذشت چندین سال هیچ دستاوردی نداشته باشد.

تمرکز بر روی افزایش مهارتها و دانش عمومی و پایه ای (بدون توجه به مسیر شغلی مدنظر) که باعث رشد و پیشرفت فرد شود بسیار مهم است. به عنوان مثال اگر شما دانشجوی رشته کامپیوتر باشید و قصد تغییر رشته داشته باشید شاید اموزش یک زبان برنامه نویسی مفید نباشد اما یادگیری مهارتهایی مانند ارائه موثر، کارتیمی، مدیریت زمان و ... که در دسته مهارتهای نرم و قابل انتقال هستند در هر شغل و حرفه ای مفید و مورد توجه خواهد بود و میتواند موجب تمایز فرد با سایرین گردد.

۴-     بررسی سطح انرژی:

سالهای گذشته با توجه به شیوع بیماری کرونا سالهای سختی برای همه افراد بوده و هر فرد با توجه به شرایط خود تحت تاثیر این موضوع قرار گرفته است. ممکن است در زمان پاندمی سطح انرژی شما پایین بوده و مشکلات زیادی را تجربه کرده باشید اما در حال حاضر اماده هستید تا وضعیت خود را تعییر داده و با انگیزه مناسب پروژه جدیدی را اغاز نمایید. یا ممکن است در این مدت با وجود محدودیتها و مشکلات به فعالیت روی شغلتان ادامه داده باشید و نیاز به یک استراحت مناسب داشته  باشد تا بتوانید موارد مورد نیاز برای ادامه مسیر شغلی خود را مشخص کرده و بدانید چه کارهایی را میخواهید انجام دهید. در واقع شما میتوایند اهداف بلند پروازانه ای داشته باشید و نباید جلوی این افکار را بگیرید چون باعث ایجاد انگیزه در شما برای ادامه مسیر شغلی میشود.

نکته قابل توجه این است که فشارهای کوتاه مدت همیشه روی برنامه ریزی های بلند مدت ما تاثیر میگذراد. در واقع چون اثر اتفاقات روزمره سریعتر قابل مشاهده و درک است توجه بیشتری را به خود متوجه میکند و ذهن فرد نسبت به توجه به آینده دور بازمیماند. حال اگر در شرایط پیچیده ای قرار بگیریم یا حال عبور از یک بحران باشیم این موضوع تشدید شده و تلاش برای اهداف بلند مدت را قربانی هدفهای کوتاه مدت میکنیم.

در نهایت لازم است اشاره شود که اگر حتی اگر مطمئن نباشید که هدفتان چیست اما با پیروی از این نکات میتوانید مطمئن شوید که قدمهای درستی بردارید و از مواردی که مناسب نیست دور شده و به سمت آینده مدنظر و مورد علاقه خود قدم بردارید.

 

 منبع: HBR

مترجم: مهناز طاهری

 

درباره کارنو

"کارنو" مجموعه برنامه ها و رویدادها در حوزه کارآفرینی و اشتغال است که از سال ۱۳۸۸ به دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاهی کمک می کند تا بتوانند به شکل اثربخش تر در زیست بوم فناوری کشور نقش آفرینی کنند. در این بین مجموعه کارنو با طراحی مسیرهایی متناسب با شرایط موجود جامعه و استفاده از مشاوران و اساتید توانمند، بستری است تا شرکت های دانش بنیان بتوانند نیازهای خود در حوزه منابع انسانی را مرتفع سازند. از زیرمجموعه رویدادهای کارنو می توان به رویداد کارآفرینی کارنو، کمپ اشتغال کارنو و رویداد جابمیت با استانداردها و تاییدیه های مراکز معتبر کشور اشاره نمود.

راه‌های ارتباطی

 ادرس آدرس: تهران، کیلومتر ۲۰ جاده دماوند، پارک فناوری پردیس، خیابان نوآوری، ساختمان فن بازار

کد پستی  کد پستی:۱۶۵۴۱۲۰۰۲۱    

تلفن  شماره تماس:  ۰۹۳۰۱۸۹۸۶۴۶ - ۰۲۱۷۶۲۵۱۰۶۵

اینستاگرام  اینستاگرام: karnostartup

تلگرام  تلگرام: karnostartup

 لینکدین: karnostartup

 

پست الکترونیکی: info@karnostartup.ir

آخرین رویدادها

مسیر شغلی من

۲۹ مهر ۱۴۰۳

تور اشتغال مکانیک

۲۵ شهریور ۱۴۰۳