10 سوال رایج در مصاحبه های شغلی و نحوه پاسخ به این سوالات
آمار نشان میدهد که تعداد استعفای شغلی در امریکا از ژوئیه تا اکتبر ۲۰۲۱ به طور غیر عادی بالا بوده و میلیونها امریکایی از شغل خود استعفا داده اند. این موضوع نشان میدهد فرصتهای شغلی جدیدی برای متقاضیان اشتغال در دسترس قرار گرفته و اگر شما کار اولی هستید و یا به دنبال ایجاد یک تغییر در مسیر شغلی خود هستید، از این نکات در مصاحبه های شغلی بعدی استفاده نمایید.
در این مقاله ۱۰ سوال متداول در مصاحبه های شغلی به همراه تکنیکهای پاسخگویی به آنها اورده شده است و این موارد به شما کمک میکند تا در مصاحبه قوی ظاهر شده و پس از آن میتوانید امیدوار باشید که جایگاه شغلی را به دست آورید.
۱- در مورد خودتان و پیشینه خود به طور خلاصه توضیح دهید:
معمولا مصاحبه کننده ها علاقمند هستند که داستانهایی را در مورد کارجویان بشنوند از این رو اطمینان حاصل کنید که داستانتان یک شروع عالی، میانه ای جذاب و پایانی متقاعد کننده برای همکاری با شما داشته باشد. در مورد علتی که باعث شده شما این حوزه را دنبال کنید و همچنین در مورد تحصیلات خود توضیح دهید. در صحبتهایتان در مورد اینکه چگونه تحصیلات، علاقه و اشتیاق و همچنین تجارب شما با حوزه تخصصی این شرکت در یک راستاست توضیح دهید و نشان دهید که شرایط مناسبی برای این شغل دارید. اگر در گذشته پروژه پیچیده ای را مدیریت کرده اید یا روی یک طرح پرابهام و جالب کار کرده اید حتما به آن اشاره کنید.
مثال: من ساکن شهر کوچکی بودم که موسسات و آموزشگاههای بسیار محدودی داشت و در این شهر فرصتهای بسیار کمی وجود داشت. به همین دلیل من تلاش کردم از طریق دوره های آنلاین مهارت های خود را به روز کنم. از همین طریق برنامه نویسی را آموزش دیدم و گواهی این دوره را به دست آوردم. با این آموزش توانستم اولین شغلم را در حوزه برنامه نویسی در حوزه front-end به دست آورم و پس از آن زمانم را برای تسلط بر روی دیگر زبانها و ابزارها و فریم ورکهای back-end سرمایه گذاری کردم.
۲- چطور در مورد این فرصت شغلی اطلاع پیدا کردید؟
کارفرمایان تمایل دارند در مورد اینکه چطور با این جایگاه شغلی آشنا شده اید اطلاعاتی را کسب کنند مثلا اینکه از سر علاقه پیگیر اتفاقات و جریانات این شرکت هستید یا از طریق یکی از کارمندان شرکت مطلع شده اید یا در آگهی های شغلی این فرصت شغلی را دیده اید. اگر کسی شمارا برای این فرصت شغلی معرفی کرده حتما اسمش را اعلام کنید و تصور نکنید که مصاحبه کننده از قبل در جریان این معرفی قرار گرفته است. البته ممکن است او در مورد نحوه آشنایی و ارتباط خودتان با شخص معرف نیز سوالاتی را بپرسد. مثلا اینکه قبلا با هم همکار بوده اید یا همکلاسی بوده اید یا در یک همایش با هم ملاقات کرده اید، حتما این موارد را ذکر کنید تا اعتبار بیشتری کسب کنید. اگر معرف شما هم اکنون در این شرکت مشغول به کار است به صورت کامل توضیح دهید که چرا فکر میکند این فرصت شغلی برای شما مناسب است.
اگر خودتان به دنبال این فرصت شغلی بوده اید در مورد اینکه چه چیزی باعث جلب نظرتان برای ارسال رزومه شده است اشاره کنید. اگر بتوانید ارزشهای خود را با اهداف شرکت در یک راستا معرفی کنید امتیازات بیشتری به دست خواهید آورد. در واقع شما باید با چند دلیل جالب و متقاعد کننده مصاحبه گر را مطمئن سازید که شرکت آنها را از میان دیگر شرکتها انتخاب کرده اید. شما میتوانید از طریق صفحه لینکدین شرکت، اطلاعاتی در مورد حوزه کاری و فعالیت شرکت به دست آورید و علاقه و اشتیاقتان را برای همکاری در شرکت با توجه به مهارتی که دارید و مورد نیاز شرکت است اعلام کنید.
مثال: من از طریق صفحه لینکدین شرکت در مورد فعالیتهای شما اطلاعاتی به دست آوردم که در این حوزه ها فعال هستید و من فکر میکنم با توجه به مهارتی که در این حوزه دارم میتوانم در این جایگاه شغلی قرار بگیرم و علاوه بر کمک به رشد و پیشبرد اهداف شرکت، به رشد فردی خود نیز کمک کنم.
۳- چه محیط کاری را ترجیح میدهید؟
بهتر است سعی کنید قبل از مصاحبه اطلاعات لازم و کافی در مورد شرکت کسب کنید زیرا این اطلاعات به شما کمک میکند تا به این سوال به خوبی پاسخ دهید. در نظر داشته باشید که محیط کاری مدنظرتان بایستی با فرهنگ سازمانی شرکت مطابق باشد و اگر اینطور نباشد این شغل برای شما مناسب نخواهد بود. مثلا ممکن است شما در وبسایت شرکت متوجه شوید که این شرکت بروکراسی شدید دارد، یا شرکتی است که به کارهای تیمی اهمیت زیادی میدهد و ...
البته ممکن است مصاحبه گر اعلام کند آن چیزی که در وبسایت متوجه شده اید با واقعیت موجود در شرکت مغایر است که در این صورت میتوانید اشاره کنید که تطابق اخلاق کاری شما با فرهنگ شرکت بسیار مهم است.
مثال: چابک بودن یک سازمان برای من بسیار ارزشمند است چون این احساس را در من ایجاد میکند که همیشه در حال رشد و یادگیری هستم و وظایفی که دارم در مسیر رشد و توسعه من هستند. در اخرین دوره کاراموزی که گذراندم در سازمانی با همین فرهنگ بود که من از این تعادل در کار و رشد شخصی و گروهی بسیار لذت بردم.
۴- چطور شرایط پر استرس و فشارهای کاری را مدیریت میکنید؟
یکی از موارد مهم برای کارفرما این است که بداند شما درمقابل مشکلات و فشارهای کاری مستحکم هستید یا ضعیف بوده و در خودتان فرو میریزید؟ در واقع میخواهد مطمئن شود که وقتی فشار کاری افزایش می یابد یا ضرب الاجل کاری پیش می آید دچار استرس و بحران نمی شوید. به یاد داشته باشید آرام ماندن در شرایط پر تنش یک مهارت بسیار ارزشمند است. در این مواقع میتوانید از مثالهایی یاد کنید که آرامش خود را حفظ کرده و مسئله پیش آمده را حل کرده اید. اگر در حال یادگیری این مهارت هستید به این نکته اشاره کنید و در مورد اینکه راهبردهای شما برای مدیریت فشارهای کاری به چه صورتی خواهد بود بود توضیح دهید.
مثال: موقعیتهای استرس زا در مسیر شغلی غیر قابل اجتناب هستند و من همیشه سعی کرده ام از اتفاقاتی که پیش آمده تجربه های لازم را کسب کنم و با هر بار تجربه من رشد بیشتری خواهم کرد.
در شغل قبلی هنگام معرفی محصول جدید، کارهای تیم بر طبق برنامه پیش نرفت ولی در این شرایط من بجای اینکه آشفته باشم سعی کردم فرآیند کاری را مجدد بررسی کنم و برای حل مسئله پیش آمده راه حلهای مناسبی را ارائه دهم. در واقع آرامش داشتن کمک میکند تا مسئله را بخوبی ببینم و بتوانم برای حل آن به راههای مناسبی فکر کنم
۵- کارتیمی را ترجیح میدهید یا فردی؟
پاسخ به این سوال بایستی بر اساس تحقیقاتی که در مورد شرکت کرده اید و همچنین شغلی که برای آن درخواست داده اید باشد، البته معمولا اکثر محیطهای کاری به دنبال کارتیمی هستند و فرد را ملزم به انجام کارهای تیمی میکنند و ممکن است برخی دیگر از مشاغل به انجام امور به صورت فردی تاکید داشته باشند.
برای پاسخ به این سوال میتوانید بهترین ویژگیهای شخصیتی خود و نحوه تناسب آن با شرایط شغلی را برجسته کنید. همچنین می توانید مزایا و معایب هر کدام را با توجه به موقعیت که نفع شما باشد توضیح دهید.
مثال: من توانمندی کار به صورت تیمی و فردی را دارم و از هر دو لذت میبرم. در واقع من علاقه دارم که تیمی داشته باشم که با همفکری با آنها استراتژی داشته باشم و نظرات مختلف و بازخوردهای مناسبی از آنها بگیرم. از سوی دیگر من به کارهایی که به صورت فردی هست نیز علاقه دارم و گاهی بهترین کارها را در زمانی انجام میدهم که روی آن تمرکز میکنم و بعد ازآن میتوانم از هم تیمیها مشورتهای لازم را بگیرم و به ایده های بهتری نیز برسم.
۶- هنگامی که چند پروژه به شما محول میشود چطور آنها را مدیریت و سازماندهی میکنید؟
کارفرمایان میخواهند بدانند که شما چطور زمان و انرژی خود را برای بهره وری و کارآمد بودن صرف میکنید. همچنین اینکه شما برای انجام کارهای محوله برنامه ریزی دارید و به ضرب الاجلها پایبند هستید، که باید نشان دهید که به این موارد اهمیت میدهید و برایتان مهم است. در این حالت شما میتوانید در مورد یکی از پروژه هایی که انجام داده اید و نحوه تخصیص زمان روی آن صحبت کنید و توضیح دهید که چگونه برای وظایفی که در این شغل خواهید داشت برنامه ریزی خواهید کرد.
مثال: من برای وظایفی که در این شغل خواهم داشت از تکنیکهای برنامه ریزی استفاده میکنم و در طول روز بازه های زمانی مختلفی خواهم داشت که هر بازه را به یک پروژه اختصاص میدهم تا همه پروژه ها در حال انجام باشند و البته در این برنامه ریزی به اولویت بندی پروژه ها دقت خواهم کرد.
۷- در سال گذشته برای ارتقای دانش و مهارت خود چه کارهایی را انجام داده اید؟
این سوال نشان میدهد که افراد از زمان خود به چه صورتی استفاده میکنند. مثلا در طول بیماری کرونا که دانشگاهها به صورت غیر حضوری و یا برخی از مشاغل به صورت دورکار بود، ۲ تا ۳ ساعت زمان رفت و آمد به افراد بازگشت و برخی از افراد از این زمان برای افزایش و توسعه مهارتهایشان استفاده کردند.
این را در نظر داشته باشید که شما همیشه باید یک مسیر رشد داشته باشید و همیشه در حال یادگیری باشید و مسیری که طی میکنید رو به جلو باشد پس بهتر است همیشه برای یادگیری یک مهارت جدید برنامه ریزی کنید.
مثال: من در طول دوران کرونا که دانشگاه به صورت غیر حضوری بود و زمان بیشتری پیدا کرده بودم، سعی کردم گیتار را آموزش ببینم و از طرف دیگر نحوه برنامه ریزی و ثبت کارهای روزانه را یاد گرفتم که این باعث حفظ سلامت فکری و افزایش بهره وری و انگیزه من شد.
۸- حقوق مدنظرتان چقدر است؟
قبل از مصاحبه میتوانید بازه حقوقی جایگاه شغلی مدنظرتان را بررسی کنید. وبسایتهایی مثل ایرانتلنت را برای اطلاع از بازه حقوقی در شغل مورد نظرتان میتواند اطلاعات خوبی در اختیارتان قرار دهد. همچنین میتوانید از طریق لینکدین با افرادیکه در این حوزه تخصصی مشغول به کار هستند بازه حقوقی را بپرسید.
این سوالی است که همه کارفرمایان از شما خواهند پرسید زیرا هر جایگاه شغلی یک ردیف بودجهای دارد که کارفرما برای جذب یک نیرو باید بررسی کند که آیا میتواند انتظارات مالی متقاضی این جایگاه شغلی را برآورده کند یا خیر.
به یاد داشته باشید اگر کار اولی هستید و مهارت خاصی ندارید، بهتر است بجای درخواست حقوق، اعتماد کارفرما را جلب کنید که به شما فرصت اشتغال دهد و به این فرصت همچون یک کلاس آموزشی نگاه کنید. همچنین بهتر است بجای اشاره به یک عدد خاص، به یک بازه حقوقی اشاره کنید که جای مذاکره وجود داشته باشد . در ضمن تا زمانی که مصاحبه کننده حرفی از حقوق به میان نیاورده است شما نیز به این موضوع نپردازید.
برخی از افراد با ظرافت بالایی به این سوال پاسخ میدهند و اعلام میکنند در ماه اول با حقوق پیشنهادی شرکت کار را شروع خواهند کرد تا مهارتهایشان را به کارفرما نشان دهد و پس از آن میتوانند در مورد عدد حقوق مذاکره کنند که این رفتار به کارفرما نشان میدهد شخص اعتماد به نفس خوبی دارد و نسبت به مهارتهای خود بسیار مطمئن است.
مثال: من بر اساس مهارت و تجربه ای که دارم و نرخهای فعلی در این حوزه به حقوق در بازه .... فکر میکنم.
۹- آیا برای مشاغل دیگری درخواست داده اید؟
مصاحبه گر میخواهد بداند که این جایگاه شغلی و شرکت، واقعا مورد علاقه و مدنظر شماست یا فقط گزینهای از میان گزینه های دیگر است. آنها میخواهند بدانند شما بهترین انتخاب آنها هستید یا خیر؟
توجه داشته باشید که صداقت بهترین سیاست است. اگر برای مشاغل دیگر نیز درخواست داده اید و مصاحبه رفته اید حتما اعلام کنید.
مثال: من بجز این فرصت شغلی برای شرکت دیگری نیز رزومه داده بودم و مصاحبه هم انجام دادم ولی بنظرم این جایگاه شغلی و محیط شرکت شما دقیقا همان چیزی است که دنبالش بودم.
۱۰- با توجه به رزومه، یک سال فاصله در سالهای تحصیل یا کاریتان به چشم میخورد، در این مورد توضیح میدهید؟
این گپها در برخی از تخصصها عادی است اما در برخی دیگر از حوزه ها باعث میشود که شخص از چرخه رقابت حذف شده و به روز نباشد (چون آن حوزه با سرعت زیادی در حال رشد است و دور بودن از فضای تخصصی آن باعث میشود شخص فاقد مهارت های به روز در آن حوزه باشد)
پاسخ به این سوال نباید به صورتی باشد که نشان دهد شما بصورت منفعلانه زمان را از دست داده اید بلکه باید به صورت هوشمندانه پاسخ دهید که در این فاصله زمانی مشغول تمرکز بر مسیر شغلی خود بوده اید و با مطالعه و برنامه ریزی برای بهبود مهارت ها، ادامه مسیر شغلی را با کیفیت و سرعت بیشتری طی کنید. پس از این دوره زمانی با برنامه ریزی هایی که انجام داده اید رشد بسیار خوبی را داشته اید.
به یاد داشته باشید در جلسه مصاحبه هر سوالی که از شما پرسیده شد برای اینکه یک تاثیر مثبت داشته باشید با متانت و اشتیاق پاسخ دهید.
در صورت انجام این تمرینات و توجه به این موارد با آمادگی کامل میتوانید در جلسه مصاحبه حاضر شوید و با اعتماد به نفس خوبی در جلسه مصاحبه حاضر شوید تا به عنوان یک یک کاندیدای ایده ال تبدیل شوید.
منبع: HBR
مترجم: مهناز طاهری